Verhuizen

De periode rondom de verhuizing is niet alleen voor mensen een drukke periode maar kan ook veel stress veroorzaken bij katten. Om te zorgen dat de katten voor, tijdens en na de verhuizing zo min mogelijk last hebben van stress zijn onderstaande punten van belang. 

Voorbereiding
Als de kat niet gewend is aan een reismand of dit eng vindt , laat hem dan voor de verhuizing hieraan wennen. Dit kunt u doen door de reismand geruime tijd voor de verhuizing neer te zetten (deurtje open) in een ruimte waar de  kat vaak komt en zich prettig voelt. Leg regelmatig wat lekkers in de reismand, zodat de kat de reismand een prettige plek gaat vinden.

Richt in het nieuwe huis een kamer in met daarin de vertrouwde spullen van de kat zoals voerbakje, drinkbakje, kattenbak, mandje, dekens krabpaal etc.

Verhuizing
Breng de kat pas naar het nieuwe huis als het huis helemaal klaar en ingericht is. Katten hechten zich namelijk aan hun omgeving en een omgeving die onstabiel is kan zeer stressvol zijn voor de kat.

Nieuwe huis
Indien u meerdere katten heeft, zorg er dan voor dat ze tegelijk in het nieuwe huis losgelaten worden. Dit om problemen tussen de katten onderling te voorkomen. Laat de kat rustig aan zijn nieuwe omgeving wennen . Het is niet raadzaam om de kat direct toegang te geven tot het     hele huis. Laat hem eerst wennen aan de kamer waarin u zijn oude vertrouwde spullen heeft geplaatst.

Als ondersteuning kan de Feliway verdamper gebruikt worden (apparaatje dat synthetische kattenferomonen verspreidt waardoor katten zich beter op hun gemak voelen).  Stop de verdamper een dag voor de verhuizing van de kat al in het stopcontact van de betreffende kamer.

Als de kat gewend is aan de deze kamer (ontspannen), laat hem dan de rest van het huis verkennen. Indien de kat zenuwachtig is, dan is het aan te raden om de kat per kamer te laten wennen aan het huis. Geef de kat op vaste tijdstippen eten (dus niet de hele dag eten laten staan). Dit zorgt er voor dat de kat leert om op bepaalde tijden binnen te komen voor het eten als hij uiteindelijk naar buiten mag.

Laat de kat chippen en/of doe hem een halsbandje om met uw adres gegevens zodat mensen u kunnen bereiken als hij verdwaald is

 Let op! Als uw kat al gechipt is vergeet dan niet om dit nieuwe adres door te geven aan de organisatie die de chip geregistreerd heeft.

Laat de kat eerst aan zijn nieuwe huis en zijn eetschema wennen voordat u hem naar buiten laat gaan. Wacht hierbij ongeveer 4 weken voordat u de kat naar buiten laat gaan. Het beste tijdstip om uw kat voor het eerst naar buiten te laten gaan is een halfuur voordat hij zijn eten krijgt. Hierdoor is de kans groot, dat als u hem roept,  hij snel binnen komt. Het is ook aan te raden om uw kat de eerste paar keer bij het naar buiten gaan, even in de gaten te houden.  Laat de buitendeur op een kiertje staan zodat uw kat op deze manier weer snel terug kan naar zijn inmiddels vertrouwde plekjes in het nieuwe huis.