Sip

Op 6 september 2013 kwam ik Sip in asiel Almere tegen. Sip was een jonge poes (tussen 1 en 2 jaar), gevonden op straat, erg mager en lag in een mandje in een van de kattenkamers. Het trieste was dat ze regelmatig een agressie aanval kreeg en hierbij zichzelf aanviel met veel geluid. Met name haar staart viel ze dan aan, tot bloeden toe. Waarschijnlijk had ze FHS (Feline hyperesthesia syndroom). Een ziekte waar maar weinig over bekend is en waarbij de diagnose eigenlijk alleen gesteld kan worden als alle andere ziekten uitgesloten zijn. Een aanval kenmerkt zich door huidrimpelingen, veel gekrijs en agressie (naar zichzelf) en stress kan de aanvallen verergeren. Een asiel is een stressvolle omgeving voor een kat, dus ik heb Sip toen meegenomen naar mijn huis, zodat ze in ieder geval in een rustige omgeving zou zitten.

Eenmaal bij mij thuis en weer op normaal gewicht bleek het een ontzettend leuke jonge speelse dame te zijn, als ze geen last van aanvallen had.

Ik heb contact met de dierenarts van het asiel en de gedragskliniek Utrecht om te kijken welke  stappen we kunnen nemen om Sip te kunnen helpen. Het voordeel is dat ze bij mij in huis zit en ik haar dus goed kan observeren. Helaas heb ik  (nog) geen trigger kunnen ontdekken voor de aanvallen. Ik weet alleen dat stress (positief of negatief) van invloed is op de aanvallen. We hebben al verschillende medicijnen uitgeprobeerd en op dit moment krijgt ze  hypoallergeen dieetvoer om te kijken of de aanvallen veroorzaakt worden door een voedselallergie.