Kattenbak management

Onzindelijkheid is een van de meest voorkomende problemen bij katten. Indien uw kat onzindelijk is laat dan altijd de kat onderzoeken door een dierenarts om een eventuele medische oorzaak te laten uitsluiten!

Katten hebben duidelijke voorkeuren voor het doen van hun behoeften en de meeste kattenbakken voldoen hier niet aan. Van nature zoeken katten het liefst steeds een nieuwe plek op om hun behoefte te doen. Het komt bijvoorbeeld ook voor dat een kat zijn urine niet op dezelfde plek wil doen als zijn ontlasting.  Als een kat door een bepaalde reden ergens anders zijn behoefte gaat doen (plek die beter voldoet), dan is de kans groot dat hij dit blijft doen. Hoe langer een kat het buiten de bak doet, hoe moeilijker het gaat worden om dit gedrag te doorbreken.

Onderstaand volgen een aantal tips, ook wel kattenbak management genoemd, om onzindelijkheid te voorkomen:

Aantal kattenbakken
De goudenregel voor het aantal kattenbakken is altijd: aantal katten + 1.

Hierdoor heeft een kat altijd een schone kattenbak tot zijn beschikking ook omdat sommige katten hun urine niet op dezelfde plek als hun ontlasting willen doen. Indien u meerdere verdiepingen heeft dan is het aan te raden om ten minste een kattenbak op elke verdieping in het huis te plaatsen. Hierdoor heeft u kat meerder opties als er een kattenbak niet bereikbaar is of als een kat (bij meerdere katten) de andere kat belemmert om gebruik te maken van de kattenbak.

Vorm en omvang van kattenbakken
Zorg dat de kattenbak anderhalf keer zo groot is als uw kat en dat uw kat voldoende ruimte heeft om te graven en te draaien in de kattenbak.

Bij katten die gewrichtproblemen hebben is het aan te raden om voor een kattenbak met een lage instap te kiezen.

Locatie kattenbakken
Zorg dat de kattenbakken op een makkelijk bereikbare en rustige plekken staan dus vermijd het plaatsen van kattenbakken naast lawaaierige of warmte producerende apparaten.

Een kat kan schrikken van het geluid. Plaats eet- en drinkbakjes nooit dicht bij de kattenbak want katten houden niet van de geur van de bak in de buurt van hun voedsel en water.

Katten kunnen veel beter ruiken dan mensen dat betekent dat de lucht van urine en ontlasting rondom eet- en drinkbakjes door een kat als onprettig wordt ervaren. Door voldoende afstand in te bouwen tussen deze bronnen voorkomt u dat uw kat een andere plek gaat zoeken om zijn behoefte te doen.

Overdekt of open kattenbakken
Sommige katten hebben de voorkeur voor een overdekte kattenbak en anderen weer voor een open kattenbak. Bij een overdekte kattenbak wordt de geur vastgehouden en wordt de kat belemmerd in zijn bewegingen. Bovendien kan de kat zijn omgeving niet overzien.

Ik adviseer altijd om het klepje van de kattenbak er uit te laten omdat veel katten daar een hekel aan hebben.

Kattengrit
Er zijn heel veel soorten kattengrit op de markt maar onderzoek heeft aangetoond dat de meeste katten het liefst fijn, klontvormig grit te gebruiken (zacht voor pootjes),  dat niet geparfumeerd is.

Veel katten houden niet van geparfumeerde kattengrit, dus plaats ook geen geurstokje, luchtverfrisser etc. in de buurt van de kattenbak.

Schoonhouden kattenbakken
Schep de kattenbakken minimaal 1 x per dag uit en maak de bak 1 x per week helemaal schoon. Gebruik voor het reinigen van de kattenbak geen producten met ammoniak of citrusolie, dat kan uw kat afschrikken.

Let op! sommige schoonmaakmiddelen zijn giftig voor katten.

 

STRAF NOOIT!

Wat de oorzaak ook is van het onzindelijke gedrag, straffen is niet de oplossing en zorgt er alleen maar voor dat het probleem verergert en bovendien kan het de relatie die u heeft met uw kat verpesten.  Een kat zal dit gedrag niet vertonen om u te pesten of om u iets duidelijk te maken!

Het is ook niet verstandig om uw kat op de kattenbak te zetten en vast te houden. Hierdoor krijgt uw kat juist een afkeer van de kattenbak.