Introductie

Mijn naam is Carin van den Bergh en ik ben in februari 2011 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven al gek op dieren geweest.

In 2009 heb ik de cursus Asielmedewerkster gevolgd en daar ontdekte ik dat er voor het begeleiden van katten een speciale opleiding bestond. Door het agressieve gedrag van Belle ben ik de opleiding Gedragstherapeut voor katten gaan volgen.

De HBO opleiding Gedragstherapeut voor Katten bestaat pas sinds 2003 in Nederland. Voor honden bestaat de opleiding al langer, maar voor katten was men vooral aangewezen op de behandelende dierenarts. Nu is het mogelijk om een Kattengedragsdeskundige in te schakelen, die het kattengedrag begrijpt en problemen kan voorkomen, verhelpen of begrijpelijk maken.

Vanwege gedragsproblemen komen helaas veel katten in het asiel terecht, terwijl deze problemen vaak zijn op te lossen met gedragstherapie. Met deze opleiding hoop ik te kunnen bijdragen aan een betere verstandhouding/ begrip tussen mens en kat, in de hoop dat er zo minder katten in het asiel belanden en/of gedood worden en de kat en eigenaar dichter bij elkaar komen.

In 2007 kwam Belle in mijn leven, een zeer agressieve dame uit een asiel in Rotterdam. Zij zat daar al enige maanden omdat niemand interesse had in een agressieve kat. In september 2008 kwam Sacha bij mij in huis. Zij was met een aantal andere kittens gevonden in een doos langs de snelweg! In september 2010 had een vriend van mij een aantal kittens in huis om te socialiseren. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb Blondie mee naar huis genomen. Ik woon dus nu samen met 3 dames.

 

Activiteiten en werkzaamheden:

Naast mijn werk als gedragstherapeut, werk ik enkele uren per week als vrijwilligster bij asiel Almere. Op deze manier wil ik een bijdrage leveren aan het welzijn van katten in het asiel. Ik geef daar advies aan (toekomstige) eigenaren over katten en eventuele gedragsproblemen, help mee met de dagelijkse verzorging van katten en geef lezingen.

Ik vang ook regelmatig  katten met gedragsproblemen op in mijn huis. Met gedragstherapie zorg ik ervoor dat gedragsproblemen verdwijnen of acceptabel zijn voor een toekomstige eigenaar.  Via het asiel kunnen deze katten dan weer geplaatst worden bij een geschikte eigenaar.

Voor de Stichting KGK heb ik de site Kittenleeftijd ontwikkeld, in samenwerking met collega Liesbeth Puts.

Nascholing:

2014
– Felcan Kattendag (Faculteit Dierengeneeskunde).

2013
– Felcan Kattendag (Faculteit Dierengeneeskunde).
– Emoties en Bewustzijn (Instituut voor dieren in filosofie en wetenschap).
– Kattengedragsdag (Vicky Halls en Danielle Gunn-Moore).
– Stress en katten (Vicky Halls en Sarah Heath).

2012
– Felcan Kattendag (Faculteit Dierengeneeskunde).

2011
– Felcan Kattendag (Faculteit Dierengeneeskunde).
– Bachbloesem voor dieren.
– TTouch voor katten.
– Seminar met Peter Neville en Robert Falconer.

2010
– Seminar Vicky Halls.

2009
– Workshop Leerprincipes (Dolfinarium Harderwijk).

2008
– Cursus asielmedewerker (Dierenbescherming).