Introductie nieuwe kat

Veranderingen in de leefomgeving van een kat kunnen zeer stressvol zijn. Als er bijvoorbeeld een nieuwe kat bij komt dan moet de al aanwezige kat opeens zijn territorium gaan delen met deze andere kat. De eerste indruk die de nieuwe kat maakt bij de al aanwezige kat(ten) is erg belangrijk. Mocht het zo zijn dat de katten hierbij agressie vertonen, dan kan dit de toon zetten voor de hele toekomstige relatie tussen hen. Het is veel moeilijker om het probleem van vechtende en/of gestreste katten te verhelpen, dan de katten op een goede manier te introduceren.

Dit is de reden dat u bij introductie van een nieuwe kat in uw gezin, de katten beter in eerste instantie gescheiden kunt houden. Zorg er voor dat de katten elkaar kunnen ruiken en horen maar elkaar niet kunnen zien en aanraken. Dit betekent dat elke kat zijn eigen eet/drinkbakje en kattenbak moet hebben. Het advies is ook om elke kat zijn eigen krabpaal, mandje, speeltjes etc. te geven. Dit zorgt er ook later voor dat hierover minder conflicten kunnen ontstaan tussen de katten onderling. De nieuwe kat zal dan stapsgewijs geïntroduceerd moeten worden.

Het kan, afhankelijk van hun persoonlijkheid, een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat de katten elkaar accepteren. U zult dus veel geduld moeten hebben en niets moeten overhaasten. Het is ook mogelijk dat de ene stap langer duurt dan de andere stap.

Onderstaand een uitgebreide beschrijving per stap:

Stap 1
Plaats de nieuwe kat in een aparte ruimte met eigen eten, drinken en kattenbak. Zorg ervoor dat hij speeltjes heeft en schuilplekken (bijvoorbeeld kartonnen doos) en laat hem in deze ruimte rustig wennen. De nieuwe kat moet op geen enkele manier geconfronteerd worden met de al aanwezige kat. Plaats dus niet de nieuwe kat in een kamer die met een deur grenst aan de kamer waar de andere kat zit waardoor ze aan de deur kunnen gaan krabben, miauwen en/of springen. Laat de nieuwe kat in de aparte ruimte zitten, totdat hij ondernemend en op zijn gemak rondloopt en niet schrikachtig is.

Stap 2
Zorg voor een doek/kledingstuk of iets dergelijks persoonlijks. Het kan ook een dekentje zijn waar de kat altijd op slaapt en waar zijn geur dus al in opgenomen is. Bewaar deze doeken in aparte plastic zakken. Wrijf daarmee over de kat en vooral ook langs de wangen/kaaklijn van de kat, zodat de geur daarin goed opgenomen wordt. Neem nu bij het spelen, aanhalen en aaien van een van de katten, altijd het doek van de andere kat mee en houdt deze in uw andere hand. Doe dit net zolang (langzaam opbouwen en uitbreiden) totdat beide katten aan de geur van de ander zijn gewend, hier niet meer angstig en/of agressief op reageren.

Stap 3
Mix nu de doeken door ze in een zak te doen zodat de geuren van de twee katten zich vermengen met elkaar. Neem de doeken weer mee met het spelen, aanhalen of aaien van de katten, zodat ze ook aan deze geur kunnen wennen. Wrijf met de doeken ook tegen de voorwerpen waar ze vaak kopjes tegen geven. Doe dit ook weer tot dat de katten aan de geur zijn gewend en hier niet meer angstig en/of agressief op reageren. Ook hier geldt weer dat het langzaam opgebouwd en uitgebreid moet worden.

Stap 4
Kijk van te voren goed naar de indeling van uw huis. Controleer of er voldoende plekken zijn waar uw katten zich even kunnen verstoppen en/of terugtrekken. Sommige katten zitten graag hoog, bijvoorbeeld op kasten. Hier kunt u van te voren ruimte maken. Bange katten zijn geneigd zich onder voorwerpen te verstoppen, dus zorg er voor dat er ook genoeg schuilplaatsen zijn op vloerniveau. Sluit nu de al aanwezige kat op in een ander kamer (niet waar de nieuwe kat in verblijft!) en laat de nieuwe kat door het hele huis rondlopen. Hierdoor kan hij rustig het huis verkennen en de verstop- en vluchtplekken ontdekken. Herhaal dit totdat hij rustig en zonder angst rondloopt.

Stap 5
Zet de deur van de kamer van de nieuwe kat op een kier zodat de katten elkaar wel kunnen zien, maar niet kunnen aanraken (dit kan bijvoorbeeld ook met een tijdelijk doorzichtig scherm). Een andere optie is om de nieuwe kat in een bench in de kamer te zetten. Geef de katten (ver uit elkaar) iets lekkers te eten. Herhaal dit een aantal keer per dag en verklein hierbij, als het goed gaat, langzaam de afstand tussen de katten zodat het voor de katten een prettige ervaring wordt om bij elkaar te komen. Laat de katten nog niet alleen met elkaar! Als ze geen angst en/of agressie meer vertonen kan met de volgende fase gestart worden.

Stap 6
In deze fase mogen de katten eindelijk echt samen tijd doorbrengen. Begin met korte periodes van tien minuten (of korter, afhankelijk van de reactie van de katten) en houd hierbij goed toezicht. Het beste kunt u de katten voor het eerst echt samenbrengen op een moment dat ze meestal rustig zijn, zoals na de maaltijd of na een uitgebreide speelsessie. Zorg ervoor dat u een plantenspuit bij de hand hebt, voor het geval de katten met elkaar beginnen te vechten (gebruik nooit uw handen om ze uit elkaar te halen!). Als de katten een beetje aan elkaar gewend zijn, kunt u de periodes die ze samen zijn steeds iets langer maken totdat ze de hele dag zonder problemen bij elkaar kunnen zijn.

Geef uw kat veel aandacht om hem gerust te stellen, aangezien hij moet accepteren dat er een nieuwe kat zijn territorium is binnengedrongen. Wanneer de katten gedurende dit proces angstig worden of zelfs agressief naar elkaar (bijvoorbeeld elkaar aanvallen), doe dan een stapje terug en bouw het weer langzaam op. Anders is de kans groot op een flink gevecht en dit zullen ze niet snel vergeten, waardoor het acceptatieproces veel langer zal duren.

Een beetje blazen of grommen naar elkaar is normaal gedrag en kan in het begin regelmatig voorkomen.